Декларация в подкрепа на традиционното провеждане на Национален фолклорен събор „Де е българското“ в комплекс „Дядо Йоцо гледа“, с. Очин Дол

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от

групите общински съветници в Общински съвет Мездра –

КС „Народен съюз“, ПП „АБВ“ и ПП „ГЕРБ“ и Катя Йотова – независим общ. съветник

В подкрепа на традиционното провеждане на Национален фолклорен събор „ДЕ Е БЪЛГАРСКОТО“ в комплекс „Дядо Йоцо гледа“,

с. Очин Дол

Ние, общинските съветници, избрани от жителите на община Мездра, категорично декларираме, че сме против опита за прекъсване на 13-годишната традиция за провеждане на Национален фолклорен събор „ДЕ Е БЪЛГАРСКОТО“ в комплекс „Дядо Йоцо гледа“, с. Очин Дол.

Идеята за създаването на този фестивал идва от Вазовия герой Дядо Йоцо, който е посрещнал освобождението на България от турско робство като слепец, но е искал да види, да усети българското. От самото начало до миналата година събора се организира съвместно от община Мездра, читалище „Просвета 1925“ и сдружение „Исърско дефиле“. Целта е да се даде възможност за сценична изява на читалищни изпълнители, представящи фолклорното богатство на своя регион. По традиция, председателят  на сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров, който е съорганизатор на мероприятието, връчва всяка година наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа” на именити българи, прославили Родината. 10-килограмовата статуетка е умален макет на паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле.

Хиляди са хората, пристигащи в емблематичния комплекс „Дядо Йоцо“, за да се насладят на красотата на уникалната природа и българските песни и танци.

Тази година сме свидетели как без никакво обяснение, по едноличното решение на кмета на община Мездра – инж. Генади Събков, превърналия се в традиция Национален фолклорен събор „ДЕ Е БЪЛГАРСКОТО“ в комплекс „Дядо Йоцо гледа“, с. Очин Дол е на път да бъде заличен.

Заявяваме категоричната си позиция, че сме ПРОТИВ опита на община Мездра да бъде използвано името на фестивала за провеждането на друг такъв в с. Люти Брод на датата 2 юни – ден за поклонение пред паметта на Христо Ботев и геройски загиналите за освобождението на България!

Против сме срещу непрозрачното управление в община Мездра и едноличните решения, взимани от кмета й!

Против сме срещу унищожаване на изградени и установени с години традиции!

Против сме срещу решението на кмета да не представя културен и спортен календар на община Мездра пред Общински съвет!

Против сме срещу неяснотата за начина на финансиране на нововъведените фестивали и празници през този мандат!

Традицията се съхранява във времето, предавайки се от поколение на поколение. Когато традицията за провеждане на фестивала „ДЕ Е БЪЛГАРСКОТО“ в комплекс „Дядо Йоцо гледа“, с. Очин Дол е заплашена от едноличните решения на един човек, то те ще срещнат отпора на обществото и традицията ще бъде съхранена за идните ни поколения! Традициите те правят онзи камък, който да си тежи на мястото. Отговорността за това е наша!

От общинските съветници от КС „Народен съюз“, ПП „АБВ“ и ПП „ГЕРБ“ и Катя Йотова – независим общ. съветник

28.03.2019 г.